Smörrebröd med purjolöksremoulad och "rostad lök"
Ingredienser
- 4 skivor rågbröd
- 1 dl majonnäs
- 1 dl pickles (blomkål, morot, syltlök, kapris) finns att köpa
- ½ st purjolök med rottrådar
- ½ st gurka
- 1 ask smörgåskrasse
Gör så här:
- Blanda majonnäs med hackad pickles. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Rosta rågbröd i brödrost och stryk med remoulad.
- Skiva purjolök och lägg i vatten i minst 15 min. Skär av rottrådar och skölj noga.
- Värm upp olja till 150 c. Fritera purjolökstrådar gyllenbruna. Lägg upp på papper och låt rinna av och salta.
- Bred rågbröd med remoulad. Fördela purjolök och friterad lök över mackan.
Äggröra med purjolök, kantareller och pepparrot
Ingredienser:
- 1 st purjolök (den gröna delen)
- 4 st ägg
- 1 dl grädde
- 150 g kantareller
- 1 bit vit purjolök
- 2 cm pepparrot
- 1 msk smör
Gör så här:
- Strimla den gröna purjolöken och skölj noga (spara den vita delen till nästa recept) och spara lite till kantareller.
- Svetta löken mjuk under lock med smör.
- Vispa ägg och grädde med salt och peppar. Häll över purjolök och rör tills äggröran tjocknar.
- Stek kantareller med lite finhackad purjolök och toppa äggröran. Avsluta med att riva pepparrot över.
Grillad purjolök med honung och getost
Ingredienser:
- 1 st purjolök
- 1 msk honung
- 1 tsk ättika
- 50 g getost
- 1 msk skuren rosmarin
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugn till 220C
- Tvätta purjolök och skär av det mesta av de gröna bladen (spara till äggröra).
- Lägg in purjolök i ugnen och rosta till en innertemp på 91 c. Tag ut och skala av yttersta lagret.
- Snitta löken längs med och fyll med smulad getost. Ringla på honung och toppa med hackad rosmarin.
Använd alla delar av en fänkål: Tre goda recept