Ingredienser
4 portioner
1 kg lax
2 tsk salt
Marinad
1 rödlök
1 knippe dill
2 msk inlagd jalapeños
1 citron - saft + zest
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Tillbehör
500 g sparris
3 msk smör
Flingsalt
1 dl rostade pinjenötter
Senapsslungad potatis
1kg färsk/delikatesspotatis
1 knippe rädisor
1 salladslök
3 msk brynt smör
2 msk grovkornig senap
1 msk honung
1 msk citron
Gör så här:
Dillrostad lax
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och skiva löken. Hacka dillen grovt. Finhacka jalapeños. Skölj citronen noggrant i ljummet vatten. Riv zest och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöken.
- Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
- Lägg laxen med skinnsidan ned på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Krydda med salt och fördela marinaden på laxen, gnid in.
- Tillaga mitt i ungen ca 20 minuter. Ta ut och låt vila i ca tio minuter.
- Stek sparrisen i lite smör och lägg upp på tallrikar.
- Lägg upp sparris och laxen på ett fat. Krydda sparrisen med flingsalt och toppa med pinjenötterna. Servera med senapsslungad potatis.
Senapsslungad potatis
- Borsta och skrubba potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga noga.
- Ansa och skär rädisorna i tunna skivor. Ansa och skiva löken.
- Blanda smör, senap, honung och citron i en skål. Blanda i potatis, rädisor och lök, blanda runt.
- Lägg i en skål och toppa med salt och peppar.