Recept: Dillrostad lax med senapsslungad potatis

Markiz Tainton delar med sig av ett av sina recept, som ska vara enkelt att laga och bli lika gott varje gång. 

Markiz Tainton recept - Marbodal

Ingredienser

4 portioner

1 kg lax
2 tsk salt

Marinad

1 rödlök
1 knippe dill
2 msk inlagd jalapeños
1 citron - saft + zest
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja

Tillbehör

500 g sparris
3 msk smör
Flingsalt
1 dl rostade pinjenötter

Senapsslungad potatis

1kg färsk/delikatesspotatis
1 knippe rädisor
1 salladslök
3 msk brynt smör
2 msk grovkornig senap
1 msk honung
1 msk citron

Gör så här:

Dillrostad lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva löken. Hacka dillen grovt. Finhacka jalapeños. Skölj citronen noggrant i ljummet vatten. Riv zest och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöken.
  3. Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  4. Lägg laxen med skinnsidan ned på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Krydda med salt och fördela marinaden på laxen, gnid in.
  5. Tillaga mitt i ungen ca 20 minuter. Ta ut och låt vila i ca tio minuter.
  6. Stek sparrisen i lite smör och lägg upp på tallrikar.
  7. Lägg upp sparris och laxen på ett fat. Krydda sparrisen med flingsalt och toppa med pinjenötterna. Servera med senapsslungad potatis.

 

Senapsslungad potatis

  1. Borsta och skrubba potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga noga.
  2. Ansa och skär rädisorna i tunna skivor. Ansa och skiva löken.
  3. Blanda smör, senap, honung och citron i en skål. Blanda i potatis, rädisor och lök, blanda runt.
  4. Lägg i en skål och toppa med salt och peppar.