Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga resultat
Inga resultat
Malin Berghagens band till Järvsö är djupa. Det var där hon tillbringade sin barndoms somrar och både hennes mormor och mamma är födda och uppvuxna i Järvsö. I dag lever Malins familj halva livet i Stockholm och halva livet i Hälsingland.
Hennes faluröda hus på landet är en 1800-talsgård med åtta hektar mark som sträcker ut sig över ängsmark och skog. Efter en massa pill och fix har hon och en arkitekt från Marbodal förvandlat kornas gamla utrymme till ett stort öppet kök.
Köksrenoveringen var ett stort åtagande. Bland annat var det en vägg där bardisken nu står.
När familjen började arbetet med att riva i väggarna insåg de snabbt att det behövdes en grundligare renovering än planerat. Väggarna var fulla av gammal masonit, möss och saknade isolering.
Dessutom ville de göra om planlösningen och skapa ett vardagsrum i anslutning till köket. Många i Malins närhet tvivlade på att det skulle gå vägen, eftersom köksdelen då skulle hamna där rummet med bakugnen låg.
– Det var inte helt enkelt att få till det, berättar Malin. Men köksdesignern på Marbodal och jag vägrade ge oss och hittade lösningar. Till slut blev det ett härligt stort kök, som både är funktionellt och hållbart.
Den gråa färgen köket har kallas Frö.
Malin valde köksluckan Fagerö i kulören Frö. Hon ville ha ett kök som har designinfluenser från Medelhavet och svensk allmoge. Malin ville ha en lantlig känsla i köket för att knyta an till gårdens historia, samtidigt som det inte fick bli en för gammaldags ton.
– Både Martin och jag tycker mycket om Frankrike, samtidigt som vi bor på en svensk lantgård. Fagerö blev perfekt för oss, eftersom den kombinerar lantkök, Medelhavet och en känsla av Frankrike.
Valet av färg hamnade på ”Frö”, som också kallas Greige och är en blandning av beige och grått. Färgen Frö tar sin inspiration från den lite mörkare beige tonen, som är för den som vill ha en jordnära kulör.
– Vi föll helt för färgen Frö. Jag ville ha ett grönt kök och Martin ett svart och vitt. I slutändan blev det en underbar grågrön nyans som förändras med ljuset under dagen, säger Malin.
Ståtliga glasdörrar avgränsar köket och matsalen.
Det tidigare köket, ett äldre Marbodalkök, låg i anslutning till ett skafferi som de tidigare ägarna hade stängt igen. Det fanns också ett bakrum med bakugn och en vedspis, som hade byggts i det som tidigare var fexet, utrymmet där korna stod förr i tiden för att sprida värme i huset.
Malin och köksdesignern tyckte det var mer logiskt och praktiskt att ha köket i anslutning till den vackra vedspisen och bakugnen.
– För att få ett öppet kök med en matsalsdel och vardagsrum, rev vi väggen mellan det gamla köket och bakrummet. Vi öppnade upp för skafferiet igen och placerade diskhon vid fönstret i det tidigare bakrummet. Det som tidigare var gamla köket är nu kopplad till skafferiet och diskhon är placerad vid fönstret, säger Malin.
Köket har en vacker fönsterutsikt över gården där diskhon står.
Just diskhons placering var ett särskilt önskemål från Malin:
– Jag ville ha diskbänken under ett fönster där utsikten är som vackrast. Det bästa jag vet är att kunna se ut när jag diskar. Det är magiskt att gå ner på morgonen och ta första koppen kaffe medan jag tittar ut över ängarna. Vi är jättenöjda, berättar Malin.
Hundvalpen Nala undersöker det nya köket.
Hur Malin Berghagens familj hittade gården, eller rättare sagt hur gården hittade dem, är en egen historia. Malin och hennes partner Martin Charlton hade spridit ryktet om att de letade efter en gård på Järvsö, varpå en avlägsen släkting hörde av sig.
– De tidigare ägarna ville att gården skulle stanna inom släkten, och då min mormor växte upp på gården bredvid och vi alla är släkt genom en gemensam anfader dök jag upp i deras tankar. Så fort Martin och jag klev ut på tomten kände vi direkt att vi kunde leva här. Jag älskar den här platsen och vill gärna tänka att barnen kanske ärver gården i framtiden, säger Malin.
Att jobba med Malin är fantastisk. Hon är en oerhört tacksam och glad människa. Hon hade en klar målbild av hur hon såg sitt framtida kök. Hon är väldigt kunnig, intelligent och har bra koll på inredning. Det är nästan som att prata med en inredningsarkitekt!
Det blev många vändor med ritningar innan vi hade en slutgiltig version då det är lite lurigt att arbeta med äldre hus. För att bygga detta kök behövde vi bland annat flytta kökets position lite, ta ner väggar, göra om en toalett, uppgradera fönster och lägga in golvvärme.
Från att ha haft begränsat med utrymme, öppnade vi upp ytor och fick helt andra förutsättningar. Vi fick plats med en liten köksö och lät den gamla murade spisen stå kvar också.
Alla vi på Marbodal tittar på både det yttre och den inre interiören. Det här huset har en gammal svensk stil med kakelugn och tunga dörrar. Allt detta måste också få forma köket. Gamla hus får inte bli sönderrenoverade, utan det historiska måste komma till sin rätt, och Malin och hennes partner Martin har bra känsla för detta.
Jag tycker att området där matlagningen sker, med den vackra SMEG-spisen, blev väldigt fint. Och det här är ett kök med en tidlös design och många vackra detaljer. Jag vill också nämna Angelica Ceder på Marbodal som också verkligen satte sin touch på de ritningar jag lämnade över till henne. Det blev verkligen ett oerhört mysigt och snyggt kök!
Vem bor här?
Malin Berghagen och Martin Charlton med familj.
Var
Järvsö